13 Mayıs 2008 Salı

'Neşter'de Ecevit'i aldatmışlar!

Ecevit'i aldatmışlar!

Neşter Operasyonu ardından hazırlanan iddianamede, sanıkların 57. Hükümet'in Başbakanı Bülent Ecevit'i kandırarak belge imzalattıkları belirtildi. İddianamede 4 eski bakanın ismi de geçiyor.


Eski Başbakanlardan DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, Neşter Operasyonu'nu yürüten DGM Savcı Ömer Süha Aldan tarafından hazırlanan iddianamede yer aldı. Savcı Aldan, Neşter sanıklarının dönemin Başbakanı Ecevit'i kandırarak, belge imzalattıklarını belirtti. İddianamede, Başbakanlık Ekonomik ve Mali İşler Başkanlığı'nın 08.11.2002 tarihli ve dönemin Başbakanı Bülent Ecevit imzasıyla Maliye Bakanlığı'na gönderilen yazıda; 75 kalem ihaleli toplu alım uygulamasının devam ettirilmesi talimatının yer aldığı bildirildi. Ecevit'e imzalatılan genelgeyle toplu alımlara izin verildiği kaydedilen iddianamede, Ecevit'le ilgili şöyle denildi: "Başbakanlık Ekonomik ve Mali İşler Başkanlığının 08.11.2002 tarihli ve dönemin Başbakanı Bülent Ecevit imzalı Maliye Bakanlığı'na yazılan yazıda; yukarıda açıklanan Ankara Tıp Fakültesi Dekanlığı'nın yazısı ilgi gösterilerek 07 Ocak 2002 tarihli genelge ekinde yer alan malzemelerden 75 kalemine ilişkin ihaleli toplu alım uygulamasının devam ettirilmesi, ancak diğer 9 kalem malzemeye ilişkin uygulamanın ise 2003 yılı Bütçe Uygulama Talimatı yayımlanana kadar ertelenmesi konusunda gereğinin yapılması talimatı verilmiştir."

Bakanların da ismi geçiyor

Öte yandan iddianamede, 57. Hükümet'te görev almış eski bakanların da ismi geçiyor. İddianamede, Osman Durmuş'un Sağlık Bakanlığı döneminde, malzemelerin toplu biçimde ihale yoluyla alınması için genelge yayımladığı, dönemin Maliye Bakanı Sümer Oral'ın da bir genelgeyle bunu durdurduğu kaydedildi. İddianamede, Ecevit'in bu yazısı üzerine, dönemin Maliye Bakanı Sümer Oral'ın da 75 kalem malzemenin hastaneler tarafından firmalardan alımına izin verildiği belirtiliyor. Diğer yandan Maliye Bakanı Oral'ın yazısı üzerine, dönemin Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un da bir genelge yayınlayarak sarf malzemelerinden bir kısmının alımına izin vermediği belirtildi.

59 sanığa 1-69 yıl hapis istemi

İddianamede, 9'u tutuklu 59 sanık hakkında 1 yıl ile 64 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezaları istendi. İddianamede, olaya ilişkin ihbarda bulunan eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin ifadelerine ve müfettiş raporlarından alıntılara yer verildi. Banka hesaplarına ilişkin incelemelerin, sanıkların yakınlarını da kapsayacak şekilde sürdürüldüğü bildirilen iddianamede, bazı banka görevlilerinin yanıltıcı bilgiler verdikleri, bu konuda ayrı bir soruşturma yapılacağı bildirildi. İddianamede, İbni Sina Hastanesi'nde Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Derviş Oral'ın, muayenehanesi ve özel hastane görevi bulunmadığı ifade edilerek, "Sanığın belli firmaların malzemelerini kullanma yanında, özellikle doğum yeri itibarıyla yaygın bir şekilde KKTC'den gelen hastaların tedavilerini gerçekleştirdiği gözlenmiştir'' denildi.

Rauf Denktaş'ın özel doktoru Prof. Oral, eşi ve oğlu adına farklı banka şubelerinde çok miktarda hesapların bulunduğu, bu hesaplara nakit paralar yatırıldığı, bu paraların kim tarafından yatırıldığının tespitinin zor olduğu belirtilerek, bazı bankalarda Oral'ın hesapları incelenirken banka yetkililerinin hesapları gizlemeye çalıştığı öne sürüldü.

7 ayrı suçtan yargılanacaklar

İddianamede sanıkların, "Çıkar Amaçlı Suç Örgütü Üyesi Olmak, Çıkar Amaçlı Suç Örgütüne Yardım Etmek, Rüşvet Vermek, Rüşvet Almak, Nitelikli Dolandırıcılık, Sağlığa İlişkin Malzemenin Satışından Kaçınma, İhaleye Fesat Karıştırmak" suçlarından yargılanmaları istendi. İddianamede, Çalışma ve Sosyal eski Bakanı Yaşar Okuyan'ın yazılı ihbarı üzerine soruşturma başlatıldığı belirtilen iddianamede, 9'u tutuklu olan toplam 59 sanığın ismi şöyle sıralandı: "İbrahim Erdoğan (tutuklu), Mehmet Nazif Edin (tutuklu), Cezmi Mutlu (tutuklu), İsmail Uğur (tutuklu), Fahri Örküp (tutuklu), Mert Aygen (tutuklu), Derviş Oral (tutuklu), Mehmet Metin (tutuklu), Ertan Rifat Telhan (tutuklu), Emin Aydın Ünal, Şaziye Banu Ünal, Mehmet Tümer, Mehmet Tüysüz, Necmettin Yılmaz, Cenk Toparlaklı, Murat Özügüzel, Samiye Leyla Tekbulut, Ahmet Tatar, Haydar Obalı, Ülker Usluer, Hüseyin Ünver, Osman Kerim Sürücü, Cumhur Çeken, Ferhan Özmen, Ender Örnek, Barbaros Dokumacı, Yusuf Erzurum, Levent Yıldıran, Doğan Gülşen, Kenan Yılmaz Ömürlü, Aziz Demirhan Atasoy, Cahit Pekyardımcı, Fikri Üçgül, Burçin Erdoğan, Hasan Çevik, Kemal Erhan, Salih Uğur, Ertan Çokşen, Handan Coşkun Aygen, Hakan Coşkun, Ahmet Yavuzcan, Ayşe Özden Metin, Sedat Örküp, Taner Kayacı, Serkan İncekli, Atilla Küçükyalçın, Vahide Ünsalan, Orkide Salar, Hüseyin Haluk Orhun, Erdal Ergene, Fuat İlker Çıkıkçı, Sinan Karaaslan, Hakan Adanalı, Mehmet Oğuz, İlyas Sahir Gül, Erol Yavuzdemir, Veli Yüksel, Mustafa Taş ve Turgay Topuz."

Banka hesapları ve mallarına tedbir konuldu

"Neşter Operasyonu" davasının bazı sanıklarına ait banka hesapları, menkul ve gayrimenkullere tedbir konulduğu belirtildi. Edinilen bilgiye göre, SSK'ya iyileştirici tıbbi malzeme alımına ilişkin başlatılan ve daha sonra Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nı da kapsayan "Neşter Operasyonu" soruşturmasını yürüten DGM Savcısı Ömer Suha Aldan, 9'u tutuklu 59 sanık hakkında dava açmadan önce, 16 Mayıs Cuma günü, sanıkların ve iyileştirici tıbbi malzeme satan firmaların mal varlıklarına tedbir konulması için yedek hakimliğe başvurdu.

Savcının talebi, 2 No.'lu DGM Yedek Hakimi Hasan Şatır tarafından karara bağlandı. 2 No.'lu DGM Yedek Hakimliği, 4422 Sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Yasası'nın 6. maddesi uyarınca, sanıklar Ahmet Tatar, Osman Kerim Sürücü, Hüseyin Ünver, Cenk Toparlaklı, Murat Özügüzel, Haydar Obalı, Mehmet Tümer, Mehmet Tüysüz, Mehmet Oğuz, Hakan Adanalı, Samiye Leyla Tekbulut, Aziz Demirhan Atasoy, Levent Yıldıran, İbrahim Erdoğan, Cezmi Mutlu, Emin Aydın Ünal, İsmail Uğur, Doç. Dr. Barbaros Dokumacı, Fikri Üçgül, Mehmet Nazif Edin, Dr. Ender Örnek, Prof. Kenan Ömürlü, Cahit Pekyardımcı, Ertan Rifat Telhan, Mert Aygen, Prof. Derviş Oral, Prof. Mehmet Metin, Prof. Ferhan Özmen ve Johanna Bondy'e ait banka hesaplarına tedbir koydu.

Mehmet Nazif Edin, İbrahim Erdoğan, Barbaros Dokumacı, Kenan Ömürlü, Ferhan Özmen ve Derviş Oral'ın da aralarında bulunduğu 37 kişinin menkul ve gayrimenkullerine tedbir koyan yedek hakimlik, iyileştirici tıbbi malzeme satan şirketlerin araçları ile banka hesaplarına da tedbir konulması talebini yerinde buldu.

http://yenisafak.com.tr/arsiv/2003/mayis/23/g2.html

Hiç yorum yok: